Tänään sain toisen kerran Lipizza-ruunan. Heti alkukäyntien ekalla kierroksella se säikkyi toisella maneesin puoliskolla olevia hevosia (?), ja lopputunnin meninkin sitten ohjat tuntumalla. Ajattelin että tulossa on todella pitkä tunti, mutta ei se sitten ihan niin hirveää ollutkaan.

Teemana oli tänään sopivasti satulassa rentoutuminen ja istunnalla vaikuttaminen. Aluksi nostettiin jalat etukaaren päälle ja etsittiin istuinluita. Tämä täti joutuikin sitten talutukseen, kun en moista uskaltanut tehdä kun heppa oli juuri säikkynyt :o)  Sitten jalustimet jalkaan ja keventelyä, piti keskittyä siihen että pakaralihakset ja kädet pysyvät rentoina ja vatsalihakset tekevät töitä. Rento istunta rentouttaa hevosenkin, ja lisäksi tehtiin omin päin aika paljon ympyröitä ja voltteja että oli koko ajan jotain puuhaa mihin keskittyä. Myös samanpuoleiset avut kuulemma rauhoittavat hevosta? Lisäksi muistutettiin että myös pohkeenannossa pitäisi olla tavallaan rento jalka joka enemmänkin tuuppaa hevosta. Reilummin pohkeita antaessa kun tuppaan jännittymään aina koko kropalla.

Sitten jakaannuttiin pääty-ympyröille laukkaan. Päätin jo alkutunnista että en laukkaa, mutta kokeilin kumminkin molempiin suuntiin kun sanottiin että heppa jännittyy vaan enemmän jos pyöritään keskellä. Kumpaankin suuntaan oli nostovaikeuksia ja taas niitä samoja ympyränpienenemisvaikeuksia, ja ainoa mitä saatiin aikaiseksi oli muutama nosto helpompaan suuntaan. Käskettiin ajatella ympyrän sijasta että ratsastan suoraan, ja se paikoitellen ihan vähän auttoikin. Onneksi tänään oli kärsivälliset ja avuliaat kanssaratsastajat, jotka koittivat avittaa ja tsempata, ei tullut ihan yhtä tielläoleva olo. Helpottaa myös tieto että en tosiaankaan ole ainoa jota välillä hirvittää.

Laukkojen jälkeen tavalliseen tapaan harjoitusravia, ja siinä askelen pidentämistä (lantio työntää eteenpäin) ja lyhentämistä (lantio liikkuu enemmän ylös-alas ja vatsalihakset ovat tiukempana). Myös harjoitusravissa piti muistaa istua rentona. Koitin myös istua tänään vähän ryhdikkäämpänä, ja kun hepalla oli kivat liikkeet, niin luulen että sujui ihan hyvin. Saatiin myös opettajalta kommentti että istun aika hyvin rentona ja pelkään ihan turhaan. Välillä pystyin kuin pystyinkin rentoutumaan niin että homma oli jopa ihan kivaa ;-)

Hengissä ja isommitta traumoitta selvittiin tästäkin tunnista. Lipizza olisi varmaankin aika kiva ratsastettava jos siellä voisi fyysisen rentouden lisäksi istuskella myös henkisesti rentona. Ehkä harjoitus auttaa tässäkin asiassa...  Täytyy kyllä sanoa että keskiviikon hallitsematon laukkakaahaus taisi taas teettää vähän takapakkia  : (