Sain tänään taas orin, ja sitä olikin kiva päästä kokeilemaan kentälle viime viikonlopun maastoilun jälkeen. Kenttä oli tällä kertaa pakkasessa kovettunut, mutta onneksi se oli kuitenkin tasainen ja jäätön.

Ori oli laiska ja tykkäsi mennä matalassa muodossa. Kuitenkin se oli tavallaan aika herkkä, ja teki ihan tasan niin kuin ratsastaja pyysi. Jos paino tai katse veivät väärään suuntaan, niin sinne sitten mentiin, ja jos ulko-ohjan tuki lipesi kulmassa, se veti kulmat suoriksi. Oikein hyvä opettaja, siis!

Ensin mentiin käynnissä neliötä, ympyrää ja voltteja, ja keskityttiin istuntaan. Yhden kohdan kun sai korjattua, toinen ratkesi. Tänään hankalinta taisi olla käsien saaminen kuriin - ne tahtoivat väkisin hivuttautua liian suoriksi eteen. Samat vanhat virheet olivat tallessa kuin ennenkin, eli jalat liian edessä, pohkeet irti, ja liiallinen etunoja paikoitellen. Uutuutena se, että kulmissa ja ympyrällä kylki taipuu helposti käännöksen suuntaan.

Käyntien jälkeen mentiin harjoitusravia molempiin suuntiin, myös ympyrää, voltteja ja kulmia. Vasen kierros oli helpompi siinä mielessä, että oikea käsi sai pidettyä ulko-ohjan paljon paremmin. Oikeaan kierrokseen tahdottiin livetä joka kulmassa, vaikka kuinka koitin pitää ohjan kädessä ja käden siellä missä piti. Myös ympyrällä ulko-ohja -ongelmat näkyivät siinä, että ympyrä pieneni heti kun ulko-ohja unohtui. Tiina antoi vinkiksi myös sen, että jos ympyrä pienenee, niin pitää katseella ohjata ulommas, mutta silti pitää yläkroppa kääntyneenä menosuuntaan.

Orilla oli iso ravi, onneksi se meni niin verkkaista vauhtia että siellä oli välillä kerrassaan ihana istua. Liike oli hidas, joustava ja tahdikas, joten rytmiin oli helppo päästä mukaan. Raippaa sai käytellä aika paljon, ja tänään tuli todellakin harjoiteltua tehokasta pohkeiden antamista. Selvästi huomasi kyllä eron siinä puristiko tai potkiko, tai naputteliko "vibraattona".

Olin tosi tyytyväinen tuntiin - paitsi että anti oli loistava, tuntui muutaman pätkän aikana oikein hyvälle muutenkin. Myös Tiina oli tyytyväinen, ja muisteli niitä ekoja liinatunteja jolloin olin jo parin raviaskeleen jälkeen tuiskahtanut nenälleni hevosen niskan päälle niillä pieniliikkeisemmilläkin hepoilla.  Siihen nähden kuulemma edistys on ollut huikeaa ;-D  Nyt kuulemma paketti pysyy jo aika hyvin kasassa, ja on edellytyksiä kehittyä.

Päivän muistilista:
  • Pohkeet kiinni - ei haittaa vaikka istunta jännittyy, pikkuhiljaa asento jää lihasmuistiin ja istunta renoutuu.
  • Pohkeiden antama impulssi = vibraatto, joka ärsyttä hevosta, ei potku.
  • Kädet valuvat edelleen helposti eteen, ja korjatessa tulevat liian ylös.
  • Kädet ovat yksi kokonainen yksikkö, eivät erilliset. Jos pitää vaikuttaa enemmän sisäohjaan, nyrkki puristuu, käsi ei lähde liikkumaan minnekään - ei varsinkaan sivulle.
  • Ranne rennoksi, ranteeseen vaikka pieni  pyöristys että pysyvät rentona
  • Käsivarret painavat ja rennot olkapäästä asti, tukee kylkiin.
  • Kun ylävartalo kääntyy, kädet seuraavat (vain) mukana.
  • Jos ympyrä pienenee, muista ulko-ohja. Katse ohjaa isommalle ympyrälle, mutta kroppa kääntää edelleen sisäänpäin.