Kolme iltaa (ja kaksi yötä) ratsastusta takana. Tänä aamuna lenkillä huomasin käveleväni tosi ryhdikkäänä  ;o)

Ratsuna oli taas mukava ja tasainen Sentti. Tänään oli videointipäivä, joten osa tunnista meni tavallaan vähän hukkaan kun piti ratsastaa aika paljon myös itsenäisesti. Aloitettiin kumminkin kaikki yhdessä pohkeenväistöillä käynnissä niin, että väistätettiin pituushalkaisijalta kumpaankin suuntaan uralle. Onneksi oltiin parina viime kertana Tiialla harjoiteltu väistöjä, niin että sain homman edes sinnepäin onnistumaan.

Pohkeenväistössä vähän uutta Sentin kanssa oli se, että ei-väistättävää (onko se nyt ulko vai sisä..?) pohjetta piti käyttää paljon enemmän kuin väistättävää pohjetta. Hankalaa oli oudokseltaan myös hoksata missä järjestyksessä pohkeita olisi pitänyt antaa. Koitin lisätä vauhtia myös latiolla tuuppaamalla, mutta siitä hevoselle tulee kuulemma ravi-mielleyhtymiä, eli ei ole hyvä juttu sekään. Enimmäkseen sitten pidin väistävän pohkeen paikoillaan ja naputtelin sillä toisella sitten vähän edempänä.

Väistön istuntaongelma oli paitsi pohkeiden antamisen ajoituksessa, myös ohjien käytössä kun korjaukset menivät vähän överiksi. Samoin väistättävän pohkeen (onko se nyt siis sisäpohje...) puoleinen kylki painui helposti vähän kasaan jos hommaan ei keskittynyt. Aika monta asiaa siis yhdellä kertaa hallittavaksi. Painoavusta ei kukaan puhunut mitään, mutta tässä satulassa se meni vähän kuin automaattisesti oikein.

Väistöjen vidoinnin jälkeen haahuiltiin sitten keskenämme kentän toisessa päässä – heti kun kukaan ei ollut vahtimassa ja neuvomassa, meni homma vähän retuperälle. Meidän videointivuoro oli viimeisenä, ja aloin olla siinä vaiheessa jo aika puhki kun ratsastettu oltiin jo reilu tunti.

Heppakin vaikutti väsyneelle, tai sitten ihan vaan laiskalle. Videointiympyrällä oli aluksi vaikeuksia saada tarpeeksi käyntiä, ja kun koitin punnertaa sitä eteenpäin, ei mitään tapahtunut. Sitten tuli ohje että ensin lantio rennoksi ja auki, sekä ylävartalo ja pää pystyyn. Sitten vasta pohkeet. Auttoihan se, on se vaan kumma juttu! Jos lantio on jäykkä istunta puristaa, niin hevonen ei pääse eteenpäin ja jos pää ja hartiat ovat lysyssä, niin hevosesta tulee etupainoinen. Lantio rentona ja kunnon ryhdissä istumalla, sekä kädet kannettuna myös oma painopiste tulee alas.

Käynnissä katsottiin taas ne kädet ja lisäksi kokeiltiin hartioille ja olkapäille oikea asento. Jalkoihin ei puututtu ollenkaan, olisivatko olleet sitten suht ok.  Ravatessa tulleen notkahduksen jälkeen (heppa nykäisi päätä alas) testattiin vatsalihasten toiminta niin, että opettaja nykäisi ohjista ja katsoi mitä tapahtui. Vaikka tiesin mikä on jutun idea, niin niin vaan vedin käsillä vastaan. Toisella yrittämällä sain vatsalihakset toimimaan niin kuin pitää. Navan sisäänpäin vetäminen ei auta mitään, pitää tavallaan "pullistaa ulospäin" niitä lihaksia. Harjoitusravissa myös vatsalihaksia voi käyttää niin että lihakset jännittyvät vuorotellen eri puolilta.

Videoympyrällä oli taas niitä samoja vaikeuksia ympyrän kanssa. Keventäen meni aika hyvin, mutta sitten kun piti mennä harjoitusravissa, mentiin ensin liian pientä ympyrää, ja sen jälkeen ei meinattu päästä kääntymään avoimella sivulla ollenkaan. Koitin kyllä enimmäkseen keskittyäkin vain siihen istumiseen, ohjauksesta viis.

Keventäminen ei tainnut tuottaa oikein muuta kommenttia kuin sen, että istumaan laskeutuessa pitäisi käyttää taas niitä vatsalihaksia enemmän. Ympyrän pienenemisongelmaan sain tosi hyvän vinkin (olisi kai se pitänyt muistaakin), eli kun ympyrä pienenee katsotaan reilusti ulospäin, ja lisäksi painoa siirretään vähän ulospäin satulassa.

Harjoitusravi meni tänään ihan yli odotusten, ellei ohjausongelmia lasketa. Muistelin eilistä ohjetta omien jalkojen alaspäin liikuttamista ravin tahtiin, ja sehän auttoi loistavasti! Voi olla että takamus ja takareidet vähän jännittyivät samalla, mutta yhtään en pomppinut enkä puristanut. Jee!

Sentti oli tänään taas oikein kiva, polttiaiset vaan vähän kiusasivat sitä varsinkin käynnissä. Saisi se ehkä vähän reippaampikin olla, mutta kiva opetella toisaalta sitäkin, miten laiskaa hevosta ratsatetaan niin että itse ei jännity.

Päivän uudet ohjeet olivat
  • Ympyrän pienetessä siirrä painoa vähän ulospäin
  • Lantio rennoksi ja auki, sekä ylävartalo ja pää pystyyn. Sitten vasta pohkeet.
  • Harjoitusravissa myös vatsalihaksia voi käyttää niin että lihakset jännittyvät vuorotellen eri puolilta.
Mukavaa tänään oli kun sain palautetta siitä että pystyn korjaamaan istuntaa hyvin ja nopeasti ohjeiden mukaan. Jonkunlainen käsitys omasta kropasta siis ainakin on olemassa  :o)